top of page

Buitenkoken

Aan de slag met je eigen Dutch Oven op een vuur of met briketten. Lees hier de basics om te starten.

Ontdek & geniet!

Dutch Oven Buitenkoken

Wil je meer weten over buitenkoken op vuur of met de Dutch Oven?

We helpen je graag om de basics onder de knie te krijgen.

Buitenkoken is pure beleving en het hoeft niet moeilijk te zijn.

Ook in een kleinere tuin kun je ervan genieten.

 

Heb je tips of wil je een bijdrage leveren aan deze pagina?

Stuur ons dan gerust een berichtje via info@wildpraat.nl

 

Wat is een Dutch Oven?

Over de oorsprong van de Dutch Oven zijn verschillende verhalen. Sommigen waarschijnlijk ook

ontstaan bij het vuur terwijl men genoot van de geuren van pruttelend eten. 

De Dutch Oven is al voor de 18e eeuw in Europa ontdekt, voordat het meeging naar Amerika

en zijn naam kreeg. Een Dutch Oven is een gietijzeren pot met vlakke bodem en deksel, om

te gebruiken boven een vuur of op hete briketten. Hij wordt nog steeds gegoten in een droge

zandvorm. Na het zetten en afkoelen wordt het zand verwijdert en wordt de pan afgewerkt.

Een Dutch Oven aanschaffen?

Hier kun je op letten bij het aanschaffen van een Dutch Oven:

  • Maat: Kies een maat die vaak van pas komt. Maten worden vaak aangegeven in Quart (QT), Liter of Inches. In onderstaande tabellen kun je vergelijken.

  • Ogen: Let op dat de ogen aan de zijkant van de pan, waar het hengsel aan zit, uit één geheel gegoten zijn met de pan.

  • Hengsel: Het handigste is dat het hengsel niet langs de pan hangt tegen de kolen, zodat deze nog makkelijk te gebruiken is als de pan heet is. Kijk of het hengsel van stevig ijzerdraad is gemaakt, degelijk vastgemaakt aan de gegoten ogen.

  • Handvat: Een handvat met een boog-handvat is het handigste wanneer je de deksel met briketten erop wilt optillen met een  haak (lidlifter).

  • Dekselrand: Kijk of de deksel een opstaande rand heeft zodat de kolen niet van de deksel glijden in het eten als je de deksel optilt.

  • Pootjes: Tenzij je altijd een driepoot gebruikt is het handig om pootjes onder de pan te hebben zodat de kolen eronder voldoende zuurstof krijgen. Drie pootjes geeft de meeste stabiliteit.

dutch oven buiten koken.jpg
DO maten.png
Dutch Oven wat heb  je nodig.jpg

Wat heb je nog meer nodig?

  1. Vuurvaste handschoenen van stevig leer met lange schaft

  2. Schepje om de briketten te scheppen

  3. Briketten

  4. Vuurschaal of vuurplaats

  5. Dekselliften (lidlifter)

  6. Brikettenstarter

  7. Aanmaakvloeistof, aanmaakblokjes of een vuur

  8. Brandblusmiddelen

  9. Neem de tijd om ervan te genieten

Waarom briketten gebruiken?

Ga je in een Dutch Oven koken en heb je nog niet heel veel ervaring, dan raden wij je aan briketten te gebruiken. Ze roken bijna niet wat ook fijn is voor de buren. Ook kun je de warmte onder en boven de Dutch Oven heel gemakkelijk regelen door meer of minder briketten te gebruiken. Om briketten aan te maken kun je ze stapelen en aanmaken met aanmaakvloeistof, maar wat ook makkelijk werkt is het gebruik van een vuurstarter of bbq-starter. Deze is cilindervormig met een rooster erin, waar je onderaan aanmaakblokjes stookt en de cilinder vult met briketten. Door de vorm trekt het vuur door de starter. Wanneer de briketten gedeeltelijk gaan gloeien (grijs worden) kun je ze eruit halen en gebruiken. Heb je ze niet direct nodig, leg de briketten dan tegen elkaar aan in een vuurschaal of op een vuurplaats. Denk altijd aan de (brand-)veiligheid!

 

Afhankelijk van het recept en de hitte die je wilt hebben, gebruik je meer of minder kolen. In onderstaand tabel kun je zien hoeveel briketten je kunt gebruiken in combinatie met de grootte van de Dutch Oven om een bepaalde temperatuur te bereiken.

tabel maten DO.png

Hoe kun je een Dutch Oven goed onderhouden?

Een Dutch Oven kan generaties meegaan, mist goed gebruikt. Belangrijk om te onthouden:

  • Een nieuwe pan allereerst verwarmen en met keukenpapier schoonwrijven. De coating die bij fabricage is aangebracht verwijderen.

  • Warme pan insmeren met plantaardige olie, binnen en buitenkant (seasoning/ inbranden). Bij voorkeur meerdere lagen en de pan hierna verhitten.

  • Verhit een pan altijd geleidelijk.

  • Gooi geen heet water in een koude pan of koud water direct in een hete pan. Als de pan teveel schrikt kan hij kapot gaan.

  • Gebruik bij koken een houten lepel of spatel

  • Na gebruik direct het eten eruit halen. Laat de pan niet met eten erin staan. Vooral bij  eten met een hoge zuurgraad zal de pan snel gaan roesten.

  • Schoonmaken enkel en alleen met water. Gebruik nooit afwasmiddel. Aangekoekt? Gebruik een houten spatel, metalen schoonmaak matje (cleaner/scrubber) of een stuk jute om de pan schoon te schuren. Jute kun je wassen en hergebruiken.

  • Een schone pan weer verhitten en insmeren met plantaardige olie.

  • Droog opbergen.

Samengevat: Kies zorgvuldig een Dutch Oven waarmee je jouw recepten kunt koken voor jouw gezelschap. Wees er zuinig op zodat je kinderen er straks ook mee kunnen koken! Geniet van het buitenleven. Neem de tijd om regelmatig te koken en nieuwe dingen te proberen, zodat het je steeds beter afgaat!

bottom of page